SIBA

SIBA var en gång i tiden en populär teknikbutik som sålde hemelektronik. SIBA skapades av Folke Bengtsson år 1951 och redan från början blev det en populär butik att besöka och handla i. På 50-talet var det vanligt att butiken sålde tv- och radioapparater. De sålde även egenproducerade ljuskronor. Tio år senare tog Folkes son Bengt Bengtsson över SIBA och gjorde det till en ren tv- och radiobutik, de slutade alltså att sälja ljuskronor.

Butiken blev så pass populär att folk från olika länder vallfärdade till Göteborg, där den enda butiken fanns just då. År 1990 lanserade SIBA sitt kök- och tvättsortiment. Under hela 1900-talet expanderade SIBA och öppnade butiker i både Danmark och i Norge. Allt verkade vara frid och fröjd tills en kall januaridag 2005.

Kidnappningen

Den 17 januari år 2005 kidnappas den dåvarande VD:n för SIBA, Fabian Bengtsson. Anledningen till kidnappningen var att kidnapparna ville ha 50 miljoner kronor och de trodde att de genom att kidnappa Fabian, kunde utpressa SIBA på pengarna. De överföll Fabian en dag när han skulle till jobbet. Han gömdes undan i en specialbyggd låda i en lägenhet och blev kvar där i 17 dagar innan han släpptes fri. Kidnapparna blev åtalade och tjänade sina straff i fängelse.

SIBA blir NetOnNet

År 2010 valde Fabian att sluta som VD och Siba fick en ny kvinnlig VD. Fabian fortsatte i styrelsen och tog över ordföranderollen efter sin pappa. Sex år senare meddelar SIBA att de kommer bli en del utav NetOnNet-familjen och började avveckla sina butiker. Det är därför du inte kan hitta en SIBA butik i köpcentrumen längre.

De stängdes antingen igen helt eller så omvandlades de till NetOnNet butiker. NetOnNet finns kvar än idag och har både fysiska butiker och online butiker runt om i Norden. Butiken går däremot att hitta i vissa köpcentrum tillsammans med konkurrerande elektronikbutiker så som Clas Ohlsson, Kjell och Company och Expert.