Att strosa runt på ett köpcentrum kan vara ett härligt sätt att spendera en eftermiddag. Detta speciellt om det är dåligt väder utomhus. Fördelen med ett köpcentrum är att det finns en myriad av olika butiker samlade på samma ställe. Man behöver inte gå utomhus och bli blöt eller frysa, och många erbjuder något ställe där man kan sätta sig och äta något gott.

Bokhandel

En av de vanligaste butikerna du kan hitta på ett köpcentrum är en bokhandel. Där kan du gå runt och fantisera om alla olika världar som erbjuds i varje bok eller lära dig något nytt. Det finns vanligtvis böcker för alla åldrar och många har en bokhörna för de minsta där de kan sätta sig bekvämt och bläddra igenom sin favoritbok.

Akademibokhandeln

Sveriges i särklass största och mest kända bokhandel är Akademibokhandeln. De har sina rötter i Stockholm och bildades redan på 1970-talet. De hette då Academus AB och drevs av Stockholms Universitets studentkår. Akademibokhandeln som vi känner den idag bildades 1992 genom en sammanslagning med Esselte Bokhandel AB. Gruppen Akademibokhandeln har genom åren förvärvat olika bokhandlare och de slog slogs ihop med Bokia 2013 då Bokia försvann som varumärke.

Det Kooperativa förbundet som ägde 65 procent av företaget sålde 2015 sin del till Accent Equity. I dagens läge ägs Akademibokhandeln av Volati AB.

De har för närvarande över 125 butiker i hela landet och över 500 medarbetare. Omsättningen uppgår till ca 1 300 mkr per år. Några av deras större butiker erbjuder regelbundet olika typer av evenemang där läsare kan träffa författaren och få autografer och ställa frågor.

En mer ikonisk butik än en bokhandel är svår att hitta och oavsett internets intåg med e-böcker och stort utbud, fortsätter bokhandeln att vara en mötespunkt för de som älskar lukten av en nytryckt bok och att drömma sig bort i en helt annan värld.