H&M

Denna butik skapades år 1947 av en man vid namn Erling Persson. Från första början hette affären Hennes och sålde kvinnokläder. När Persson valde att ta in en återförsäljare vars namn var Mauritz bytte butiken namn till Hennes & Mauritz, H&M som vi känner det som idag. I dag säljer H&M både kläder för kvinnor, män och barn.

H&M är en butik som finns i nästan varje köpcentrum i vårt avlånga land. Det går till och med att hitta butiker utomlands. H&M är fortfarande lika populära men de har stött på motgångar. Det var inte länge sedan som media avslöjade att H&M använde sig av barnarbete i Indien och Bangladesh för att tillverka kläderna. Trots detta är det en av de största butikerna som finns idag.

Clas Ohlson

Detta är en annan butik som är vanlig att hitta i köpcentrum. Butikskedjan grundades år 1918 av Clas Ohlson. I början var det ett postorderföretag som sålde både cyklar och tekniska handböcker. När postordern blev populär och började gå bättre flyttade företaget till en större lokal. Efter detta har det bara utvecklats och utvecklats. I dag kan du hitta en Clas Ohlsson butik i nästan alla köpcentrum i Sverige.

Ibland kan det kännas som att där finns mer än en butik i samma köpcentrum. Är köpcentrumet i flera plan kan faktiskt samma butik ha ovanvåning och finnas på flera våningsplan med olika ingångar. Clas Ohlson har en konkurrent som också säljer ungefär samma saker, den konkurrenten heter Kjell och Company.

När du går i ett köpcentrum finns det god chans att du kommer att hitta både Clas Ohlson och Kjell och Companys butiker på samma våningsplan, inte långt ifrån varandra. Ibland kan alla teknikbutiker ligga på ett plan och klädaffärer på ett annat plan. Då får kunderna större valmöjlighet att välja den butik de tycker bäst om.